Ellenőrzések Előírások Felszerelés Hírek Jogszabályok, rendeletek Tudnivalók

Milyen mentődobozt használhatunk 2013 január 1.-től?

Az áprilisban kitört elsősegély felszerelési pánik, néhány további álhírnek és félreértelmezett rendeletnek köszönhetően továbbgyűrűzött.

illusztráció

Mint ismeretes, április vége felé terjedt el az a hír, hogy a Rendőrség fokozottan ellenőrzi az elsősegély felszereléseket a közúti ellenőrzések során, amelyek alkalmával a nem létező illetve nem megfelelő mentőládák esetében akár 30, ill. 50 ezer forintos helyszíni bírságot szabnak ki.

Ennek hatására az üzletek polcairól néhány nap alatt elfogytak a felszerelések, így az autósok nem tudták pótolni a hiányosságokat, amely miatt országos felháborodás tört ki. Az Országos Rendőr-főkapitányság ennek hatására közleményt adott ki, amelyben tagadták, hogy ilyen jellegű ellenőrzésre adtak volna utasítást, azonban elismerték, hogy egyes egyedi esetekben az intézkedő rendőr saját elhatározása alapján kérheti a jármű kötelező tartozékait.

A Rendőrség a közleményben elismerte, hogy egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből hozzávetőleg 80 esetben került kiszabásra helyszíni bírság az egészségügyi doboz hiánya vagy szavatossági idejének lejárta miatt, azonban ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5.000 Ft volt.

Sokan azt feltételezték, hogy a mentődoboz forgalmazók állnak a híresztelések mögött, hogy fellendítsék az amúgy pangó forgalmat, azonban ha ez igaz lenne, akkor nem alakulhatott volna ki hosszú hetekig tartó hiány. A kereskedők többsége a kialakult helyzetben más Uniós országokból próbálta a belföldi hiányt pótolni, ugyanis az elsősegély felszerelés összetételét és tulajdonságait szabályozó 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-ának 2. bekezdése ezt lehetővé teszi.

A legtöbb üzletben jelenleg is csak “DIN” szabványos felszerelést lehet kapni, azonban a mostanában elterjedt pletykák szerint, ezek a mentődobozok 2013 január elsejétől már nem lesznek megfelelőek. A félreértés abból adódhat, hogy az elsősegély felszerelésekre vonatkozó jelenlegi előírás 2010 január 1.-től hatályos, azonban annak hatálybalépésekor a jogalkotók 3 évnyi türelmi időt hagytak a 2010 előtt beszerzett mentődobozok kifuttatására. Ez abból adódott, hogy a korábbi előírásnak megfelelő felszerelések szavatossági ideje többnyire 3 év volt, így aki még 2009 decemberében vásárolt az akkori előírásoknak megfelelő felszerelésből, annak is 2012 decemberében új felszerelést kell beszereznie, amely már megfelel a 2010-től érvényes előírásoknak. Ennek megfelelően 2013 január 1-től már nem fordulhat elő, hogy valakinek a régi, 2010 előtti előírásnak megfelelő mentődoboza legyen. Ezt egyébként a rendelet 5. bekezdése szabályozza, amely nem tér ki arra, hogy a 2. és 3. bekezdések érvényüket vesztenék 2013 január 1.-től.

A KöHÉM rendelet 2010-es módosítását többnyire az tette időszerűvé, hogy az elsősegély felszerelések tartalmára vonatkozó előírás több tekintetben elmaradt az Európai normáktól, illetve egyáltalán nem volt szabályozva az Uniós országokból származó felszerelések jogállása. Így került bele a jelenleg is érvényes rendelet már említett 2. bekezdése, amely az alábbiak szerint engedélyezi az Európai közösségből származó (DIN szabványos) felszerelések használatát:

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott elsősegélynyújtó felszerelés – a tartalmának alkalmazhatóságára vonatkozó lejárati időn belül – helyettesíthető olyan elsősegélynyújtó felszereléssel, amelyet az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták.

Az említett első bekezdés a 2010-től érvényes felszerelések tartalmát írja elő:

(1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár, motoros tricikli és négykerekű segédmotoros kerékpár (mopedautó) esetében:

aa) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 2 db

ab) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 1 db

ac) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

ad) fóliakesztyű: 1 pár

ae) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

af) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

ag) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

ah) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

ai) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

aj) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

ak) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

al) tartalomjegyzék: 1 db

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db

bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db

bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db

bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db

be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db

bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

bg) fóliakesztyű: 1 pár

bh) háromszögletű kendő: 2 db

bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db

bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db

bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

bq) elsősegélynyújtás képekben:    1 db

br) tartalomjegyzék: 1 db

c) a nem kizárólag menetrendszerinti járatban közlekedő autóbusz, valamint egyéb olyan jármű esetén, ahol a szállítható személyek száma 10 vagy annál több, továbbá a tűzoltó jármű esetében a b) pontban meghatározott mennyiség négyszerese.

Az ag), illetve bm) pontokban meghatározott polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával.

A fentiekből egyértelműen az derül ki, hogy teljesen téves az a feltételezés amely szerint 2013-tól nem lesz megfelelő az Uniós országokból jelenleg beszerezhető mentődoboz. Sőt! Mint ahogy az látható, a felsorolt tartozékok kifejezetten az Uniós normáknak megfelelően kerültek összeállításra, így kiegészültek olyan tételekkel, mint a higiénikus arcmaszk a lélegeztetéshez, illetve a gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk.

Az üzletekben sokan azért is félnek a DIN szabványos külföldi mentődobozok megvásárlásától, mert azt hallották, hogy 2013-tól csak higiénikus arcmaszkkal rendelkező felszereléseket fogadnak el. Mint a fentiekből kiderült, ez a 2010-től hatályos Magyar előírás szerint összeállított elsősegély dobozokra már azóta vonatkozik, ugyanis korábban ez nem volt része a felszerelésnek. A rendelet 2. bekezdésében nem taglalja az Uniós országokból beszerezhető (többnyire DIN szabványos) felszerelések tartalmát, helyette csak annyit mond, hogy az Uniós tagállam által a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt felszerelést magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval kell ellátni, így az a lejárati időn belül Magyarországon is alkalmazható!

Fontos tudnivaló, hogy a rendelet 5. bekezdése az 1-4 bekezdésekre vonatkozik 2013 január 1.-től, így értelemszerűen továbbra sem veszti érvényét a már említett 2. bekezdés az Európai Gazdasági Térségből származó felszerelések használhatóságával kapcsolatban, illetve ennek megfelelően a 3. bekezdés is érvényben marad, amely arról szól, hogy az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani.

Összefoglalva a fentieket és választ adva egy mondatban a címben feltett kérdésre:

2013 január 1-től csak olyan elsősegély felszerelést lehet használni, amely a lejárati időn belül rendelkezik a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-ának 1. bekezdésében felsorolt összetevőkkel, vagy szintén a lejárati időn belül azt az Európai Unióból származó felszerelést, amelyet a tagállam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval látták el.

Ezúton kívánok mindenkinek balesetmentes közlekedést!

Karsai Attila
info@hungarokamion.hu
.

(Ezt a cikket 10786 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .