Határinfó Hírek Időjárás Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

A havazás és a szélvihar okozott fennakadásokat Szlovákiában és Csehországban

Mintegy 30 ezer háztartás volt pénteken délben áram nélkül Kelet- és Közép-Szlovákiában, miután a csütörtöki sűrű havazás és a szélvihar megrongálta a vezetékhálózatot és az elosztóállomásokat – közölte a szlovák energetikai társaság.

Jana Bolibruchová, a társaság közép-szlovákiai szóvivője szerint különösen Besztercebánya (Banská Bystrica) környékén vannak gondok. Csütörtök estig több mint 200 villanyelosztó állomás vált üzemképtelenné, s péntek délig ezeknek csak egy részét sikerült megjavítani. Szlovákiában január 6., vízkereszt napja ünnep és munkaszüneti nap, így a javítási munkák is lassabban haladnak. Az északi régiókban lehullott nagy mennyiségű vizes hó súlya alatt több helyen elszakadtak a villanyvezetékek.

A kamionforgalom előtt továbbra is zárva van néhány átkelő, így a Donovaly, illetve a Sturec. A Körmöcbánya melletti hegyi úton délelőtt felborult egy fával megrakott teherkocsi, s a kamionok tucatjai mintegy három órát vártak, amíg az utat sikerült szabaddá tenni.

A havazás gyakorlatilag mindenütt elállt, s a kásás hó, ha az esti órákban megfagy, súlyos gondokat okozhat a közlekedésben. A rendőrség ezért fokozott óvatosságra intette a sofőröket.

A vihar és a több helyen folytatódó havazás komoly gondokat okoz Csehországban is, különösen a hegyvidékeken. Liberec, Ústí nad Laben és Karlovy Vary környékén több közút le van zárva. A sínekre dőlt fák miatt problémák vannak a regionális vasúti közlekedésben is.

Az Óriáshegységben (Krkonose) és a Jeseníky hegységben harmadfokú lavinaveszélyt hirdettek ki. Országszerte a szokásosnál jóval nagyobb számú baleset történt.

Forrás: Kokes János – MTI  (kjk \ kti)
.

(Ezt a cikket 202 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .