Biztonság Hírek

Biztonsági és logisztikai csúcsvezetők találkozója Budapesten

A Transported Asset Protection Association 2010. október 21-22-én a budapesti Kempinski szállodában rendezi meg konferenciáját. A rendezvényen multinacionális nagyvállalatok, logisztikai, szállítmányozó cégek és bűnüldöző szervek szakemberei cserélnek eszmét a szállítmányozással kapcsolatos bűncselekmények megelőzéséről.

A szállítmányozással kapcsolatos bűncselekmények száma és az ebből származó veszteség szakadatlanul nő. Az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióban a 2008-as véglegesített adatok alapján 3.756 szállítmányozással kapcsolatos incidenst jelentettek, amelyek összesített kárértéke meghaladja a 170,6 millió Eurót*. A gazdasági válság hatására a bűncselekmények száma tovább nőtt, amely komoly kihívást jelent a nemzetközi ellátási láncokon fuvarozott termékek tulajdonosainak.

Hazánk, mint az Európai Unió tagja is érintett a témában. Amellett, hogy számos multinacionális nagyvállalat jelentős gyártóbázisokat üzemeltet az országban, Magyarországon fontos szállítmányozási tranzitútvonalak haladnak át. A magyar bűnüldöző szervek is jól ismerik a problémát, a TAPA budapesti konferenciájának vezérszónoka Petőfi Attila dandártábornok, az ORFK bűnügyi igazgatója lesz.

 

„Leesett a kamionról”
A szállítmányozási bűncselekmények kivétel nélkül minden fogyasztót és vásárlót érintenek, hiszen a gyártók kénytelenek bekalkulálni az áraikba a lopásokból és rablásokból eredő veszteségeiket. Ez jóformán minden terméket érint, amelyet közúton szállítanak: szórakoztató elektronika, gyógyszerek, étel- és italáru, fémek, ruházati termékek és cipők egyaránt. Az egyedi esetek mellett a szállítmányozásra szakosodott szervezett bűnözői csoportok pedig egyre agresszívabbá válnak és a kamionokról eltulajdonított árut nemzetközi hálózatok segítségével értékesítik.

A TAPA tagjainak közös érdeke, hogy a szállítmányozási veszteségeket csökkentsék, hiszen az ebből eredő veszteség nem kizárólag pénzügyi természetű. Az eltulajdonított nagy értékű áruk a feketepiacra kerülnek, az ebből származó jelentős bevételen pedig nemzetközi szervezett bűnözői csoportok osztoznak. Az Európai Unió gazdasága szintén érintett, mert a tagországok évről-évre nagyobb adóbevételtől esnek el ezáltal.

 

Szervezett bűnmegelőzés
A konferencián a legújabb biztonsági megoldások és eljárások mellett a TAPA tagok megosztják tapasztalataikat egymással és olyan közös eljárásokat, protokollokat dolgoznak ki, amelyek segítségével eredményesebben lehet megakadályozni, illetve megelőzni a bűncselekményeket. A TAPA tudása és eszközrendszere, mint az IIS (Incidens Információs Szolgálat) vagy éppen a közös szállítmányozási bűntérkép, hatékony eszköznek bizonyul a védekezésben. A szervezet – köszönhetően a nemzetközi és állami bűnüldöző szervekkel ápolt szoros kapcsolatának is – eredményesen veszi fel a harcot a szállítmányozási bűncselekmények elkövetőivel szemben.

A TAPA konferenciáján a legnagyobb multinacionális márkák, mint a Samsung, a Hewlett-Packard, a Nokia, a Nike vagy a globális szállítmányozó nagyvállalatok, mint a TNT vagy a DHL mellett két magyar tulajdonú cég is képviselteti magát. A SECTRAN, amely egyedülálló minőségbiztosítási rendszerével meghatározó szereplő a logisztika biztonság területén, valamint a WebEye GPS alapú járműkövető rendszer fejlesztője és szolgáltatója a Lambda-Com.

*A TAPA IIS (Incident Information System) 2008-as adatai alapján.

További információt a TAPA-ról a www.tapaemea.com weboldalon talál, a konferencia programját pedig a www.tapaemea.com/budapest címen tekintheti meg.

A TAPA-ról röviden:
A Transported Asset Protection Association (TAPA), azaz a Szállítmányozott Vagyontárgyak Védszövetsége multinacionális gyártó vállalatok, logisztikai ügynökségek, teherfuvarozó cégek, bűnüldöző szervek, valamint egyéb külső érdekcsoportok egyedülálló szakmai szervezete és fóruma. A több mint 600 tagot számláló egyesület célja a nemzetközi ellátási láncokon elszenvedett veszteségek csökkentése és megelőzése. A TAPA napjainkra az EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) körzetén túl már amerikai és ázsiai régióban is jelen van és a szervezet tagsága minden évben nőttön-nő. A TAPA tagvállalatainak, a vezető nemzetközi márkák és azok logisztikai és szállítmányozó kiszolgálóinak éves forgalma meghaladja a 900 milliárd US dollárt. A tagok képviseletében a legmagasabb szintű gazdasági, logisztikai és biztonsági vezetők, döntéshozók közösen keresik a válaszokat a szállítmányozással kapcsolatos szervezett bűnözés egyre növekvő kihívásaira.

Schütz Gergely
stratégiai PR tanácsadó

Forrás: Tranzit Online

.

(Ezt a cikket 294 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .