Ahogyan a fuvarozói platformok a környezetbarát Supply Chain Management-hez hozzájárulnak

A zöld logisztika környezet- és pénztárcabarát is

Az éghajlatváltozással egyidejűleg nem csak a környezetünk, hanem a gazdaságunk is károsul. Az 1980-as évektől 2013-ig bezárólag az Európai Környezetvédelmi Ügynökséghez (EEA) 400 Milliárd Euró, az éghajlatváltozással összefüggő gazdasági kár érkezett be. Egyre több árukibocsátó vállalat érzi fontosnak azt, hogy csökkentse cégének a CO2-kibocsátását. Az olasz Start-up cég, a GreenRouter számottevő megtakarításról számol be az egész ellátási lánc folyamata alatt.

Üresjáratok kontra környezetszennyezés rendszeres felülvizsgálata

Egy aktuális tanulmány alapján a Greenrouter egyértelművé tette, hogy egy 26 tonnás, EURO 6 osztályozású tehergépjárművet mindenképpen rendszeresen felül kell vizsgálni az üresjáratok miatti káros anyagok kibocsátása tekintetében. A CO2 károsanyag-kibocsátás vizsgált értéke itt a megtett kilométer:

  • 0,9 kg teljes rakománnyal
  • 0,7 kg egy üresjárat esetében.

A végeredmény mégis máshogy alakul, ha közelebbről vizsgáljuk a témát, magyarázza Andrea Fossa, a GreenRouter CEO-ja: „Egy teljes rakománnyal közlekedő tehergépjármű 25-30 % – al több káros anyagot bocsát ki, mint egy üresjáratos. Azonban azt a rakományt, amit ez a jármű is szállíthatott volna, egy másik jármű szállítja. Tehát itt összeadódik az üresjárat és a plusz fuvar káros anyag kibocsátása is. Így károsítják az üresjáratok a környezetet még jobban, mint egy teljesen megrakott jármű.”

Hasznos a környezetnek és a gazdaságnak is: digitális fuvarozói platformok

Az egyik legkönnyebb eljárás elkerülni az üresjáratokat és mérsékelni a CO2-kibocsátást: a digitális fuvarozói platformokkal. Így tudta a logisztikai vállalkozás is, a Rampinini Ernesto a GreenRouter számadatai szerint Európa legnagyobb transzportplatformjának köszönhetően 30 százalékponttal csökkenteni a teljes autóflottájuk káros anyag kibocsátását és ezzel párhuzamosan bevételüket 15 % – al növelni. Ezzel egyidejűleg a CO2-kibocsátásuk pedig 23 százalékkal csökkent. 

A klímabarát szállítmányozás értelmet nyer a szállítmányozóknál is. Amint a fuvarozók eldöntik, hogy hatékonyabban járnak el a rendelkezésükre álló erőforrásaikkal azzal egyidejűleg kiállnak a saját céljaik és a környezetvédelem mellett is.

Így látja ezt Lars Laskowski , az MC-Bauchemie Müller GmbH Logisztikai Osztályának Vezetője is, akik számos fuvart lefolytattak már a TimoCom platformján keresztül: „A CO2-kibocsátás csökkentés az ellátási lánc minden részénél, úgy mint a fuvarbeszerzésnél is elengedhetetlen. Természetesen az MC-Bauchemie számára a felelősség és a fenntartható fejlődés is meghatározó téma  a mindennapjainkban.”

Így válik hasznossá a digitális fuvarozói platform használata minden érintettnél,  – legyen az fuvarozó, szállítmányozási cég vagy a környezetünk maga – aki a CO2-kibocsátást mérsékelni szeretné.

További információkat a TimoCom-ról itt talál: www.timocom.hu.

Forrás: TimoCom

 

(Ezt a cikket 68 alkalommal tekintették meg.)