Kétmilliárd forintnyi útdíjbírság alól mentesülhetnek a fuvarozók

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében elengedik azokat a bírságokat, amelyeket az elektronikus útdíj bevezetési időszakában még gyakorlatlan fuvarozókra téves bevallás miatt róttak ki.

Kamera az Állami Autópálya Kezelő egyik új e-útdíj ellenőrző gépjárművének tetején a XIII. kerületi Porsche Pest márkakereskedésben 2013. június 21-én. Az e-útdíj rendszerben az autópálya-kezelő 45 új mobil ellenőrző egysége segíti majd a díjköteles úthálózat folyamatos ellenőrzését. A jogosulatlan úthasználókkal szembeni fellépés a rendőrség feladata lesz, a szervezet ennek érdekében 50 mobil bírságoló egységet kap. MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az erről szóló, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által kezdeményezett útdíjtörvény-módosítást egyhangúlag, 156 igen szavazattal fogadta el a parlament.

A fejlesztési tárca korábbi tájékoztatása szerint mintegy kétmilliárd forint útdíjbírság alól mentesülhetnek a fuvarozók. Bírságelengedésben azok részesülhetnek, akik az úthasználati jogosultságukat utólag, de legfeljebb a használat észlelését követő nyolc órán belül váltották meg, vagy az előre meghatározott útvonalról funkcionálisan párhuzamos, adott esetben olcsóbban igénybe vehető szakaszra tértek le.

Az „amnesztia” azokat érinti, akik az e-útdíj bevezetése, azaz 2013. július 1. és idén március 31. között kaptak bírságot a jelzett szabálytalanságokért.

Az ismétlődően elhibázott díjfizetés alkalmanként akár 165 ezer forintos bírság kiszabásához vezethetett. A probléma a fuvarozók egy kisebb csoportját, mintegy 100-120 vállalkozást érint. Ezek jelentős részét – ha nem engednék el – tönkre is tehetné a felhalmozódott bírságteher – közölte még a törvényjavaslat augusztusi beterjesztésekor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A törvénymódosítás szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. – a bírság megfizetésére kötelezett kérelmére – esetenként 12 ezer forintos szolgáltatási díj fejében igazolást állít ki, amely megerősíti a kérelmező korábbi téves díjfizetését. A kiállított igazolás alapján a rendőrség visszavonja a bírságot kiszabó határozatát. A jogszabály-módosítás lehetővé teszi a bírság visszafizetését is.

Forrás: MTI  (bhz \ bdó)
.

(Ezt a cikket 302 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?