Heti üzemanyagárak: most minden összejött!

A Reuters adatközlése alapján az október 6 – október 10-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,4%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 3,1% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,5%-kal erősödött. A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását és a pénteki 4 forintos dízelár-csökkentést figyelembe véve október 15-én, szerdán a benzin ára 5-7 forinttal, a gázolaj ára 3-4 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 89-91 dollár/hordós szinten ingadozott, heti átlagban több mint három dollárral lett olcsóbb. Az olajár a hét utolsó napján mérséklődött lényegesebben a többi napon az elmúlt hét végi ár körül ingadozott. Az árcsökkenés korábban is felsorolt oka az, hogy a kőolaj iránti keresletnövekedés egyre szerényebb lesz. A héten a korábbi, Szaúd-arábiai olajárcsökkentést Irán és Kuvait is követte, ez is lefelé hajtotta az irányadó árakat. A technikai elmezéssel foglalkozó brókerek szerint a támaszok további, akár 10 dollárt is meghaladó árcsökkenés esélyét mutatják, míg a folyó kereskedést figyelők szerint az olajár már túladott lefelé.  A Brent 1 hónapos határidős ára a hét második felében csökkent, az első felében kicsit emelkedett. Az egy hónapos határidős ár és a spot ár közötti különbség 1,5 dollárra csökkent. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség megemelkedett, heti átlagban 3,7 dollárra, mivel a WTI ára a héten jobban csökkent, mint  a Brent ára. Az üzemanyagpiacokon az olajárhoz képest mérsékeltebb volt a csökkenés a benzinnél, a gázolajár követte az olajár esését.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az október 6 – október 10-e  közötti időszakban 3,1%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 3,2, illetve 1,0% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 3,1%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 3,4%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama az október 6-október 10-i héten 242 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 4 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében már gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 2,5-4,7%-os volt a csökkenés. A gázolajnál 4,6-4,9% körüli volt az árak forintban mért mérséklődése. Ezen a héten az árfolyam erősödése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást rég nem látott mértékben megemelte.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára 5-7 forint körül csökkenhet, de a piacok némileg eltérő változásai miatt valószínűbb a kisebb csökkentés. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, az árfolyam és az árcsökkenés együttes hatását, valamint a múlt hét pénteki dízelár-csökkentést figyelembe véve újabb 3-4 forintos csökkenést valószínűsítünk. Itt is a kisebb csökkentés a valószínűbb, mivel az árfolyam már gyengült a múltkori (szerdai) árdöntés óta, valamint az európai dízel-kereslet emelekedése miatt a kereskedők áremelkedést (is) feltételeznek. A jövőbeli áremelkedés irányába mutat az is, hogy október végétől már a téli minőségű dízellel kereskednek.

A fenti adatok alapján a benzin ára 407-409 forint/liter között ingadozhat, a gázolaj ára 408-410 Ft/liter körül maradhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,6%-kal nőtt, a gázolaj ára 1%-kal csökkent.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miat 1%-kal több benzint és 4,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 250 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?