Ma már általános közhelynek számít a lopást a nehéz gazdasági helyzetre, a válságra és az egyre nehezebb megélhetésre fogni, pedig ez a valóság! A gázolajlopás mindig is megnehezítette a fuvarozó vállalkozások és a sofőrök életét is, de az említett közhelyek miatt ez valójában is egyre súlyosabb probléma, amely ellen mindenképpen tenni kell valamit!

A legkézenfekvőbb megoldás bármely más értékhez hasonlóan, hogy egyszerűen elzárjuk, hozzáférhetetlenné tesszük a kamionba tankolt üzemanyagot. Erre a legegyszerűbb, de nem túl hatékony megoldás a zárható tanksapka. Sajnos azonban a legdrágább tanksapka is könnyű szerrel eltávolítható, ezért a tolvajoknak ez nem jelent akadályt. Sok esetben a parkolóban pihenő sofőr már üres tankra ébred úgy, hogy a tolvaj még vissza is helyezi a tansapkát. Ebből is látszik, hogy komolyabb védelemre van szükség! Néhány kamion-felszerelési és alkatrész üzletben feltűnt egy olyan lakattal zárható bilincs, amelyet a tank betöltő nyílására kell erősíteni, majd miután a tanksapkát felhelyeztük, a bilincs fedelét lakattal zárva teljesen hozzáférhetetlenné válik az üzemanyagtartály betöltőnyílása. Ez már egy hatékonyabb módja a védelemnek a zárható tanksapkával szemben, azonban több hátránya is van.

  1. A sofőrnek plusz egy kulcsra lesz szüksége, amely a bilincs lakatját nyitja.
  2. Sok kamionnál a tanksapka felett már nincs elegendő hely a plusz fedeles bilincs számára
  3. Ezzel a megoldással bárki hozzáférhet a gázolajhoz, aki a kulcsokat birtokolja. Egyrészt a kulcsokat is ellophatják, másrészt sokszor pont a sofőr nyúlja le az üzemanyagot, egy kis mellékesre szert téve, így ez a védelem meglehetősen „sofőrbarát” megoldás.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a lakattal zárható bilincses üzemanyag lopásgátló nem jelent tökéletes megoldást, hiszen bizalmatlanságra és konfliktusra ad okot a sofőr és a vállalkozás között.

A valódi megoldást azok a lopásgátlók jelentik, amelyeket a tank betöltőnyílására fixen és oldhatatlanul rögzítve akadályozzák meg, hogy szivattyúval vagy egyszerű lopócsővel leszívhassák az üzemanyagot. Ezek a lopásgátlók általában úgy vannak kialakítva, hogy a gázolajat egy lyukacsosra perforált lemezen keresztül beengedik, azonban egy szívószálnál vastagabb csövet már nem lehet rajtuk keresztüldugni. Ha a tolvaj megpróbálja egy vasrúddal a perforált lemezt beütni a tankba, akkor a lemez V alakú kialakításának köszönhetően még inkább beszorul a betöltő nyílásba! Ezek a lopásgátlók járműtípustól függően 8 és 14ezer Forint közötti árakon megvásárolhatók a kamionos szaküzletekben. Lehet a piacon olyan eszközt is kapni amely szelepes vagy sűrű rácsos kialakítása miatt még egy szívószálat sem enged magán átdugni. Ezek a lopásgátlók viszont 25 és 35ezer Forint közötti áron kaphatók, de mivel nem sok tolvaj jár szívószállal üzemanyagot lopni, ezért a perforált lemezes verzió is megfelelő védelmet biztosít.

Mivel ezeket a lopásgátlókat a betöltőnyílásba kell beépíteni, a szájuk úgy van kialakítva, hogy a gyári tanksapkák továbbra is használhatók!

A legnagyobb előnye az ilyen eszközöknek bármely más kulcsos lopásgátlóhoz képest mégis az, hogy senkit nem enged hozzáférni az üzemanyaghoz. Ennek persze néhány sofőr nem örül, különösen az alul fizettet Volán busztársaságok sofőrjei, ugyanis egyre több, buszokat üzemeltető tömegközlekedési vállalat is felszereli járműveire a biztos védelmet nyújtó lopásgátlókat, amelyeket már az Ikarus, és az összes Magyarországon karosszált autóbuszhoz is lehet kapni.

Tulajdonképpen az üzemanyag lopásgátlóval feloldható az a feszültség és konfliktus helyzet is, amely a becsületes sofőr és az őt foglalkoztató vállalkozás között alakulhat ki a gázolaj elszámolásakor. Persze az üzemanyag már a járműbe töltés előtt is eltűnhet, de erre nem akarok senkit sem buzdítani, sem pedig tippeket adni.

A megfelelő védelmet jelentő üzemanyag lopásgátlók a Convoy Truck Shop kamion-felszerelési szaküzletekben kaphatók!

hungarokamion.hu – K.A.
.

(Ezt a cikket 5206 alkalommal tekintették meg.)

2 thoughts on “Az üzemanyaglopásokról és amit ellene tehetünk

    1. A fenti cikkben leírtakat szeretnénk megcáfolni, ugyanakkor akár megerősíteni. Döntsék el Önök az alábbiak alapján, havi több mint 1000 darabos megrendeléssel
      cégünk már több, mint 1 éve forgalmazza immár Magyarországon is az alábbi terméket,ami a statisztikák szerint jelentősen hozzájárult az üzemanyag lopások megelőzéséhez. Olvassák el, próbálják ki! Megéri!

      A szállítás és fuvarozás egyik sarkalatos és nehezen megoldható problémájával szemben szeretnék egy egyszerű, de mégis hatásos megoldást ajánlani Önnek és Cégének!

      A képgaléria menüpontban a SILT tanksapkabilincs látható.

      Ez a biztonsági védőzár különböző típusú kamionok gázolajtankjának feltöréses lopás elleni védelmére lett kifejlesztve sok éves tapasztalat és kísérletezés alapján.

      A statisztikák és megfigyelések szerint a legtöbb tanksapka feltöréses gázolajlopás kamionos pihenőknél, parkolókban és telephelyeken történik. Ez utóbbinál legtöbbször az ott alkalmazott portások és biztonsági őrök az elkövetők.
      
      FRISS HÍR:
      Kamionosok lopták a gázolajat az M7-esen

      Tetten értek a rendőrök két román kamionost, akik kollégáik járművéből lopták a gázolajat az M7-es autópálya sormási pihenőjénél – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A két román kamionos szorosan egy másik kamion mellé parkolt, tanksapkáját lefeszítették. Ezután egy elektromos szivattyúval kétszáz liter gázolajat fejtettek át saját kamionjuk üzemanyagtartályába. A tolvajok ezután átálltak egy másik kamion mellé, és hasonló módon kezdték meg a gázolaj átfejtését, amikor a járőrök tetten érték őket. A két román férfit a rendőrök őrizetbe vették.
      Forrás: MTI 2011. február 15. 17:16
      Ha nem szeretne ön is így járni, rendelje meg most a Kamion Tanksapka Bilincsünket! Garantált Üzemagyag lopás elleni védelem! Megrendeléshez kattintson ide
      Ha bővebb információra lenne, szüksége kattintson ide

      A Silt bilincs megakadályozza az illetéktelenek hozzáférését a tanksapkához, illetve a tank tartalmához, a gázolajhoz, mely gázolajlopások milliós nagyságrendű károkat okoznak a szállítóknak.

      A védőzár anyaga 2mm-es színterezett acél. Lefeszítés és levágás biztos. A képen látható lakattal való használatra lett tervezve, ill. méretezve. A lakatkulcsot a slusszkulcsra érdemes csatolni, mert elvesztése esetén a zárvédőt csak erős gépi roncsolással (pl.: sarokköszörű) lehet eltávolítani!

      Alkalmazása: a képen látható üzemanyagtartály típusokra (MAN, MERCEDES, VOLVO, IVECO, RENAULT, SCANIA, DAF stb.)
      A zárszerkezetek nagykerárai, lakattal: 6.200 Ft

      A lakat hengerzáras, fűrészelés, levágás, zárkihúzás és elleni védelemmel rendelkezik 70mm-es méretű, 3db kulccsal. A bolti kisker ára min: 2700Ft
      Ha megrendeli, termékünket akkor ingyen reklámozzuk (logó, banner, weblap linkje) Önt, ill. cégét a weblapunkon!

      Amennyiben a képgalériában látható védőszerkezet felkeltette érdeklődését, az alábbi telefonszámon: 06 (70) 9 430 600 illetve e-mail címen várom jelentkezését, illetve a rendelés menü pontban, vagy megrendelheti: tanksapkabilincs@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?